Skip to main content

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling.

Hij introduceerde de term: Orthomoleculair. Orthos betekent in het Grieks goed juist en gezond. Moleculair betekent met betrekking tot de moleculen. Daarmee presenteerde hij een geheel nieuw concept ten aanzien van de betekenis van voeding voor de gezondheid. Hij kreeg als enige geleerde twee Nobelprijzen. In 1954 voor de verrichting van baanbrekend werk in de scheikunde en in 1962 had hij zich als geen ander ingezet voor het stopzetten van bovengrondse kernproeven in de jaren vijftig.

Linus Pauling hoort bij de 20 topgeleerden aller tijden, naast personen als Albert Einstein, Madame Curie en Isaac Newton. Pauling was een tijdsvriend van Albert Einstein en wat Einstein voor de moderne natuurkunde betekent, betekent Pauling voor de scheikunde.

Linus Pauling definieerde de orthomoleculaire geneeskunde als: de behandeling van ziekte, door de organen te voorzien van de optimale moleculaire omgeving, in het bijzonder de optimale concentraties van stoffen die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.

Dit over het ontstaan van orthomoleculaire geneeswijze en in praktijk belangrijk om te weten dat het lichaam bestaat uit triljarden cellen en cellen bestaan weer uit moleculen. En al die cellen hebben functies wat maakt dat je gezond of ongezonder bent.  Het optimaal functioneren van de cellen zorgt voor een betere gezondheid. Denk aan flexibele en beweegbare cellen, gezonde celwanden die voedingstoffen kunnen doorlaten en vervoeren, goede celdeling door gezond DNA, voldoende energie aanmaak in de cel energiecentrales. 

In deze orthomoleculaire behandelingen wordt er vooral ook gekeken naar de oorzaak van mindere kwaliteit of functieverlies van cellen. Dit kan komen door allerlei oorzaken zoals voeding, stress, straling, actief immuunsysteem, toxines, tekort vitaminen en mineralen enz.

Fiona's Fitlijn aanpak:

Op zoek naar de oorzaak van de klacht

Door middel van een uitgebreide intake en eventueel bepaalde onderzoeken (bloed, urine, ontlasting, speeksel) achterhalen waar een disbalans is en wat de oorzaak is, waardoor de klachten kunnen ontstaan. Als systemen een langere periode uit balans zijn, door bijvoorbeeld stress, bacteriën & schimmels, voedingstekorten, hormonale resistenties enz, komen vage en steeds heftigere klachten. Op zoek dus naar de oorzaak/oorzaken! 

Inzetten van passend voedingsplan met eventueel tijdelijk supplementen.

Naar aanleiding van de oorzaak en onderzoeken een goed behandelplan opzetten en samen bespreken. En eventueel naast voedingspatroon aanpssen, nog tijdelijk supplementen hieraan toevoegen. Dit is soms nodig om oorzaken te elimineren en weer op te bouwen met gezonde voeding. Denk bijvoorbeeld aan schimmels of bacteriën in het systeem of te veel exorfines in het lichaam, waardoor bepaalde hormonen niet meer werkzaam zijn. 

Coachen

Consults in plannen samen om na te gaan of alles aanslaat, er verbeteringen te ervaren zijn. Zo niet dan is het tijd om nog meer bij te sturen op afgesproken behandelpunten. Het is vooral ook om jezelf bewust laten worden wat er gebeurt in jouw lichaam, zodat je gaat begrijpen hoe je zelf de regie kan hebben om klachten te reduceren.